elektrik, akıllı telefonlar, arabalar, trenler, uzay araçları, yer çekimleri
yani hayatımızı kökünden etkileyen bu temel şeylerden keşke 1 tanesini bari bir müslüman bulsaydı. akıllı telefonu bile bir müslüman bulsa ne kadar çok şey değişirdi hiç düşündünüz mü? steve jobs müslüman olsaydı.
müslümanlık işte bu yönde başarılı olmaktır yoksa gidip sen niye oruç tutmuyorsun lan kafir demek değildir.
bilim, temel olarak para ister. karnını doyurma derdinde olan veya işsizlik korkusu yaşayan bir insanın bilim üretmesi gerçekten büyük bir engeldir. ayrıca bilimsel ve teknolojik çalışmalar kaynak ister bu günümüzde de böyledir geçmişte de böyleydi. avrupa rönesans'tan sonra sömürgelerle oldukça fazla kaynağa ve zenginliğe sahipti. ancak müslüman ülkeler arasında dönemin en güçlü ekonomisine sahip osmanlının ekonomik gücünün önemli bir kaynağı savaşlardan elde edilen ganimetler,ticaret yollarından elde edilen vergilerdi. avrupanın yeni madenler ve ürünler bulması osmanlı ve diğer müslüman devletlerin ticaret yolu gelirini baltalamış oldu. zaten osmanlı devletinin her ucunun güçlü başka imparatorluklara ulaşması savaş ganimeti olayını da bitirmiş oldu. osmanlı bir sürü savaşa girdi bazılarını kazansa da kazancı kayıplarını karşılayamadı ve ekonomik olarak hep sıkıntıya girdi. aynı zamanda yaşanan taht sorunları yöneticilerin basiretsizliği gibi nedenler de araya girince osmanlı'da bilim kalitesi epey azaldı. son darbe de beşik ulemalığı ve medreselerden pozitif bilimlerin kaldırılmasıyla(bu da imam-ı gazali'den bir etkilenmeden oldu sanırım) vuruldu. bu yüzden sanayi devrimine giremedi ve günümüzde sanayi devriminin getirdiği teknik birikime sahip olamadık.
diğer müslüman ülkeler de ekonomik konuda çeşitli faktörlerden dolayı sıkıntıda oldu hep. özellikle petrolün değer kazanmasıyla orta doğu'nun hedef haline geldi, orta doğu çevresi hiç huzura kavuşamadı ve savaşların yurdu oldu. dolayısıyla müslümanlar olarak hem rönesans'a hem de ağır sanayi yarışına girmekte geç kaldık. dolayısıyla şimdi ekonomik yetersizlikten dolayı bilim yarışında hep 1-0 gerideyiz. petrol nedeniyle orta doğu ve türkiye hep savaşlarla sıkıştırıldı ve bu da ekonomisine ket vurdu. orta asyadaki türkler zaten hep rusya,çin baskısı ve kıtlıklardan bilim geliştiremedi. endonezya ve malezya zaten ekonomik olarak gelişebileceği kaynaklara sahip değildi ve modern bilimle çok yeni tanıştı. afrikadaki müslüman devletlere zaten değinmiyorum.
(japonya nasıl bilimde gelişti diye soracak olanlar, japonya çok farklı bir tarih yaşadı. kılıçlarla savaşırken bir anda buharlı gemilerle karşılaşmaları ve tüfeklerle karşılaşmaları onları korkutarak teknolojik ve askeri alanda gelişmeye zorladı. zaten bu dönemde bilimsel gelişmeden çok teknik gelişme görülür japonyada ama 2.dünya savaşının ardından atom bombasının atılması ardondan amerikanın japonların intikam hırsıyla gelecekte dert olmalarını istememesi üzerine çok büyük meblalarda ekonomik yardımda bulunmuştur ve bu da japonyanın 60'lardan sonra teknolojik üretimlerini ve bilimsel gelişmelerini fişekleyen ekonomik güçtür)
ayrıca islam bilim tarihinin sönmesinde imam-ı gazali felsefesi'nin etkisi büyüktür. aynı zamanda islam'daki konuların menfaatler için kullanılması ve çarpıtılması bilimin gelişmesini baltayan diğer nedenlerdendir.
şimdi ise hala müslüman devletlerin büyük bir çoğunluğu ekonomik güçlükler ve savaşlarla mücadele etmektedir. bilimsel alanda sözü geçen ünlü müslüman bilim insanları vardır ancak müslüman devletlerin ekonomik ve siyasi sıkıntılardan bilimsel alanda etkin rol oynayamaması bir gerçektir.