özellikle birçoğumuzun tüm gün halsiz hissetmemizin altındaki sebep yine beynimizden geçiyor. bu zihinsel yorgunluğun sonuçları; halsizlik, üşengeçlik, hazımsızlık, baş ağrıları, uyku problemleri gibi devam ediyor.
peki buna neden olan şeyler nedir?
tahminim, öğrenciysek de meslek sahibiysek de tekdüze bir çalışma hayatınızın olması. çevrenin spor aktivitelerine dar bir imkan sağlaması, şehirlerin gürültüsü, kirliliği; sevmediğimiz bir işi yapmak, özellikle de okuldan nefret eden bir öğrencinin yıllarca güne lanet ederek uyanması veya aynı şekilde sevmediği işlerde çalışan insanların her sabah alarma küfürler savurarak uyanmları bunların başında gelebilirler.
tabi bu durumun zıttı "enerjik" olma durumu genelde iş ve okul hayatına başlamamış küçük çocuklar başta olmak üzere, gününü mutlu geçireceğine inanan insanlarda görülüyor√
hastalık boyutundan bahsetmez isek bu durum sorun olmadığı için şimdilik tartışma gereği duymadım.
peki sizce birey veya toplum olarak "zihinsel yorgunluk"a nasıl karşı koyabiliriz veya uç şartlardaki insanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
a'dan z'y tamamı.
pazarlama sektörü kurbanlarisiniz maalesef ki:)
gizli şeker olabilir, hidrosefali olabilir, uyku düzensizliği olabilir vs vs. yani bir nevi bir hastalıktan da kaynaklanabilir ve çoğu zaman genelde bu sebepten olur.
ama insan iş stresi, günlük yaşam, ufak tefek yada büyük sorunlar vs derken vücudu sağlıklı olsa bile kendini aşırı derecede bitmiş tükenmiş hissedebiliyor.
birde kalitesiz uyku denen çok önemli bir faktör var. yani tamam saatlerce uyumuş dinlenmiş olabilirsin ama vücut dinlenmiyor. nazal valv darlığı olabiliyor mesela.
gece uyurken insan yeterince oksijen alamadığı için vücut yorgun bir şekilde kalkabiliyor yataktan.
bu da tedavi edilmesi gereken önemli bir sorun.
uyurken midenin dolu olması, uyurken midenin bütün enerjisini sindirime harcaması ve yine enerjisiz bir uyanma hali.
kalp ritim bozukluğu da önemli bir etken. kalp ritim bozukluğu olduğunda beyin bu durumdan aşırı derecede olumsuz etkileniyor ve günlük yaşam aktivitelerini aksatacak derecede insanin halsizlesmesine neden olabiliyor.
insanın önce kendi vücudunu tanıması gerekiyor.
nasıl ki araba öğrenirken hangi parça hangi işe yarar, nasıl çalışır öğreniyorsunuz.
nasıl ki zamanla araba kullandıkça hangi ses hangi sorunun olduğunu ortaya çıkarır öğreniyorsunuz, vücudunuzdan da değişik tepkiler geldiğinde neye işaret olduğuna dikkat etmeli ve bir doktora başvurmalsiniz.
birkaç detayı düşünmeme de sebep olmadı değil.