nobel fizik ödülünde başarımız 0 (sıfır)
şekil-1
kaynak:www.mapsofworld.com/.../
çözüm sosyal medyaya, televizyona ve oyunlara ayrılan zamanı azaltmak, kitap okumak ve araştırmaya hevesli olmak.
//////////
sinema salonları konusunda dünyanın önde gelen ülkesiyiz… televizyon izleme konusunda da durum böyle maalesef.
şekil-2
kaynak:www.mapsofworld.com/.../
çözüm hobiler edinmek, sosyalleşmek ve spor yapmak, faydasız işlere ayrılan zamanı kısaltır.
eh ülkemizde "sıfır" iken, yerden yere vurduğumuz amariga'da "doksan" olunca neden "modern kölelikte" 15. sırada olduğumuz daha da net anlaşılıyor sanırsam.
kaldı ki fizik daha da zor.
çünkü temel ilkeleri yapmak ayrı bir dert.
örneğin liselerde laboratuvar var ama kullanılmayan. araştırma imkanı kısıtlı.kaldı ki üst düzey üniversiteler haricindekiler de maalesef yeterli durumda olmayabiliyor fizik konusunda yanılmıyorsam.
dolayısıyla fizik alanında karşılaştırma pek doğru olmayabilir.
ama örneğin edebiyat alanında eskiden beri güçlü yazarlar olduğuna inanıyorum.
bunlardan ayrı olarak,işin içinde siyaset de olabiliyor tartışmalı olsa da.
en basitinden aldığın bir cikolatanin,süt ün icinde koruyucu kimyasal ne kadar madde var ?buna bir çözüm olması bence takdire şayan..yeterli mi ? tabikii değil ama biryerden başlamamız gerekmiyor mu ?
ayrıca yüksek tv izleme oranlarının, türkiye'deki dizi prodüksiyonlarının başarısını arttırdığını, bunun da dizi ihracatıyla katma değer yarattığını söylemek bile mümkündür. yani bir alandaki toplumsal eğilimin yoğunluğu, o alanda muhakkak surette bir başarı yaratır.
yukarıdaki bağdaştırmanın düştüğü diğer bir yanılgı da fizikçi veya bilim insanı yetiştirmeyi ilk akla gelen ve oldukça sıradan bir nedene bağlamış olmasıdır. bir ülkeden dünyaca önemli bir fizikçi çıkmaması, başka ülkelerle mukayese ederek ulaştığınız bir gereklilik dayatmamalıdır; "haydi bilim insanı yetiştirelim" demekle başarılabilecek bir şey değildir bu; bunun için eğitim felsefesi, özgürlük, para ve uzun vadeli vizyon gereklidir. naa yazıyorum şuraya olur da dünyaca ünlü bir fizikçi yetişirse türkiye'den, emin olun tv izleme süresi diğer bilim insanlarından daha yüksek olacaktır. o nedenle kasmayın bence, açın televizyonunuzu, tadını çıkarın.
"gereksiz şeylere zaman harcayıp ihtiyacımız olan şeylere vakit bulamadığımızı"
vakit bulamadığımız şeylerin çoğunu, vakit harcamaya değmeyen şeylerde kaybedince böyle oluyor.
bizim talebimiz önemli tabi fakat bizlere yapilan bu baskı bilim adina yapilsa nasil olurdu bir düşünün...
-seçim sonuçları
-edilecek muhabbetler
-tartışma konuları
vb olayların sonuçlarının da televizyon endeksli olması gerçekten üzücü. eğer insanımız üstadın da dediği gibi televizyondan uzaklaşıp kendine farklı uğraşlar bulmaz ise kötü son pek uzak sayılmaz.