sorudan pek bişey anlamak mümkün değil ama, paraşütle uçaktan atladığında paraşüt açılmadan istediğin tarafa hareket edebiliyorsun sürtünme kuvvetinden dolayı bu mümkün galiba, yerçekimsiz ortamda bu mümkün değil. diyelim uzay aracının tam ortasında havada kaldın buda mümkün değil gerçi çünkü ortaya kadar gelmene yardımcı olan hız seni öbür köşeye kadar sabit hızda götürecektir :)
benim tahminim sineğin hızını nerden ölçersen ona göre değişiyor. eğer otobüsün içinden ölçersen +5 oluyor eğer sokaktan ölçersen 25 olur eğer güneş sisteminden ölçersen dünyanın hızı +25 olur, eğer samanyolu galaksisinden ölçersen güneş sisteminin hızı + dünyanın hızı + 25 olur, eğer evrenden ölçersen samanyolu galaksisi + güneş sistemi + dünyanın hızı + 25 olur. ağır haklıyım bence.
dediğiniz şeyler ufkumu açtı göreceli evet hızı nerden ölçtüğümüze bakıyor galiba. makara olsun diye değil ciddi açtım, ve iyi akşamlar dememin sebebi: çok iyi konuşmanız..
neyse aldın gönlümü geri :) bilim tamamen göreceli geliyor bana bazen, çünkü herşeyi insanlar kafalarına göre tanımlamışlar, isimlendirmişler. mesela adamın biri kovadaki suya elini sokmuş bu suyun sıcaklığına 15 derece diyelim demiş :) suyu biraz ısıtmışlar heh şimdide 16 diyelim hep bu ölçüde 1 er derece artıralım demişler :) mesela zaman, zaman nedir, zaman yaşlanmakmıdır, evrende boşlukta zaman yoktur, insanlar bu | | aralığa 1 saniye diyelim demişler zaman oluşturmuşlar. hep ameriganın oyunları bunlar :)
valla imamhatip mezunu olduğumu söylesem gülersin heralde :) o kadar derin bilgiye sahip değilim ama teknolojiye bakınca bu evrende herşey mümkün gibi gözüküyor, günün birinde herşeyi öğreneceğiz başka yıldızlara başka galaksilere gideceğiz ama şansımız yokmuş çok erken zamanda geldik dünyaya. ulan kaderime s.ç.m sen gel 4,5 milyar yıllık dünyada rte nin iktidarlığına denk gel yavv :)
çocuğun beynini yıkamışsın, bilmiyorsan söyleyim, eğer uzay/zaman ilişkisini öğrenmek istiyorsan einstein'ın görelilik kuramını okumalısın. o öyle olsun böyle 15 derece olsun diye bişey yoktur bilimde, ispat vardır. okursan anlayacaksın.
yavv siz niye hemen saldırıyosunuz ben kendi düşüncemi söyledim ve bazen dedim, beynini yıkamışım bide bak bak bak, ayrıca söylediklerime hala kısmende olsa katılıyorum. einsteinde zaman görecelidir diyor bende aynısını söyledim nesi yanlış.
ayrıca bilim ispat ister ama eldeki kaynaklarla ve ispat etme yöntemleriyle yenisi bulunana kadar genel geçer kabul edilen bilgidir bilim yani 100 de 100 kesindir diye bir ibare kullanamazsın.
senin yukarıda fizik ile ilgili yaptığın biri demiş 15 derece olsun, diğeri yok 16 olsun yorumundan sonra korktum evet. hiç bilmeyene her şey öğretilebilir ama senin gibi yarım yamalak bilgiye sahip az bilen insanlara öğretilemez. bize temiz beyin lazım. elendin üzgünüm.
hız göreceli bir kavramdır yani birşeyin hızını hesaplarken sabir kabul ettiğimiz bir nesneyi baz alırız araba 30 km hızla hareket ediyor derken dünya sabit ttulmuş oysa dünya kendi ekseninde 1670 güneşin etrafında 108.000 km/h hızla hareket ediyor. yani uzun lafın kısası sineğin hızı yere göre 25 araca göre ters yönde 5 olur(hız eksi olmaz ters yönde olur)
pozitif bilimler ile ilgilenmeyen insanların bu saydığın kişileri okumamış olması bahsettiğin gibi trajedi değildir. ben sana sorayım sen bu adamları okudun mu? gerçi google a bakıp öyle cevap vereceksin orası kesin de... friedrich max müller, thedor benfey, elias lönnrot, herder, grimm kardeşler // hadi bakalım anlat bunlar kimdir? bunları okudun mu?
şöyle açıklayabiliriz:okuldan eve gelirken kalabalık bir otobüste ayakta 45 dakika durmak size işkence gibi gelebilir ama eve gelindiğinde duşta 45 dakika bir anda geçer.izafiyet temel anlamda budur.
sağ veya soldaki hatunun fiziğine bağlı.''taş gibi'' diye nitelendirilen hatunlardan ise, üstüne hava da 2 takla atacak adamları biliyorum. hele bu hatunlardan biri de fizik hatlarını ortaya çıkaran bir spor elbisesi giyiyor ise...
edebilir. aklıma gelen 2 yöntem var bunun için. birincisi ortamda bulunan havayı savurarak aksi yöne hareket edebilir. ikincisi kolunu veya vücudunu gitmek istedigi yöne savurarak monent kazanabilir.
açısal momentumunu yerçekiminden fazla hale getirebilirsen havadayken dönebilirsin. yada kendini -273 santigrat dereceye getirirsende havada kalabilirsin. yaklaşık 40 metre/saniye hızla koşarsan su üzerinde yürüyebilirsin de :d v.s v.s
momentum kurallarını doğru biliyorsanız sağa yada sola hareket edebileceğinizi anlarsınız. basit bir şekilde anlatırsan hareketsiz bir salıncakta hiçbir şeye dokunmadan vucudunuzu ileri geri atarak salınıma başlamanız gibi zıpladığınız anda kol veya ayak kaslarınızı kullanarak vucudunuzun ağırlık merkezini değiştirebilir sağa yada sola doğru yalpalayabilirsiniz.
momentum korunumu var, koşarken zıplasa eğer elinde hiç bir şey yoksa yatay yönde momentum korunacağından sağa ve sola hareketlenemez. yalnız elinde silah varsa mesela o patlayınca durum değişebilir, ya da başka bir mekanizma varsa olabilir.
sonuçta havadasın ya zıpladığında. yer çekimsiz ortamı düşündüğümüz zaman insan zorda olsa havada hareket edebiliyor. kuvvetli bir varlık olduğu için. sonuçta insan enerji kullanabilen bir varlık ve enerji harekete sebebiyet verebiliyor.
bilimsel derken. ya maddeler eylemsizlik prensibine uyar koşarken zıplayan insan bir kinetik enerji kazanmıştır ve ileriye doğru havala hareket ediyordur. ve bu insana yer çekimide dahil hiç bir kuvvet uygulanmazsa sonsuza kadar o yönde hareket etme eğilimindedir. sen içindeki kimyasal enerjiyle havadayken her hangi bir yöne hareket etmek istersen bir kuvvet uygulamıs olacaksın ve hareket mümkün olacak. bunu formülize edemem. böyle düşünüyorum yanılıyorda olabilirim.