vücudumuzun biyolojik saati dışarıdaki saat ile uyumlu olamaz, buna inanmıyorum. dışarıdaki saat bizim uydurduğumuz bir saat sonuçta. peki gerçekten gece uykusunun daha iyi olmasının sebebi nedir?
zifiri karanlıkta gündüz vakti uyunan uyku ile normal doğal zifiri karanlıkta gece uyunan bir uyku farklı olabilir mi? bu konuda bilgi sahibi olan puvolarımdan yorumlar bekliyorum.
güneş battıktan sonra melatonin -seratonin de- hormonu artan bir ivmeyle salınmaya başlar. 12-4 arası en üst seviyeye çıkar. ancak ---tam karanlık--- ve uyku halinde olmak zorunluluk... aksi halde gündüz 6 saat de uyunsa gece hormonları salgılanmayacak, dinlenmiş olmayacağız.
bu hormonlar aynı zamanda metabolizma nedeniyle oluşan kanserli hücreleri işaretlerler.. ve bu hücreler temizlenir yok edilir. bebekler dahil herkeste kanserli hücre oluşumu vardır. düzenli olarak temizlenirler...
gece çalışan kişilerde kanser görülme oran olarak daha yüksektir bu nedenle.
bunun yanında asidik artıklar oluşur metabolizma sonucunda. bunlar da güneş battıktan sonra temizlenirler. ancak sirkadiyen ritm, bunu belli şartlarda gerçekleştirir. akşam yemeği yemediğimiz zaman yani. akşam yemeği, sindirimin devamına neden olur. sindirim olduğu sürece metobolik atıklar temizlenemez. bunlar birikir. asidik oldukları için kan a karıştırılmazlar. yoksa ölürüz. kanın alkalilik değeri büyük bir titizlikle korunur. asidik artıklar da yağ kitlelerinde biriktirilir. bel ve göbek yağları, akşam yemeği ve uyku düzensizliğinin bir sonucudur. hareketsizlik dışında bu şekilde yaşayan kişi spor da yapsa yağlar asit riski nedeniyle korunur...
sporda verilen et temelli diyet de uzun vadede metabolik strese neden olur.
tek yönlü beslenme her şekilde vücut için sorundur.