guillain-barre sendromu; sinir sisteminde meydana gelen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen, kesin tedavisi olmamakla beraber hastalığın etkisi azaltılabilen bir nörolojik hastalıktır. 100.000' de 1 ila 2 kişide görülen nadir bir hastalıktır.
vücudun kendi sinir sistemine saldırarak sinir hücrelerini ve miyelin kılıfını deforme etmesine neden olan otoimmün bir hastalık olan gbs, genellikle geçirilen viral ya da bakteriyel enfeksiyonların ardından ortaya çıkar.
sebep olduğu ciddi hastalıklar ya da olduğunuz herhangi bir aşı veya geçirdiğiniz bir ameliyat guillan-barre sendromunu tetikleyebilmektedir.
iyileşme sürecini hızlandırmak adına hekiminiz plazmaferez yöntemini tercih edebilir. bu yöntemde vücudunuzdaki kan alınır, plazma kısmı kan hücrelerinden ayrılır ve kan hücreleri vücudunuza geri koyulur. böylece sinir hücrelerine saldıran bağışıklık sistemindeki antikorlar azalmış olur.
immünoglobülin veya antikor takviyesi verilme yoluna gidilebilir. kan donörlerinden alınan sağlıklı antikorları içeren immünoglobülin intravenöz olarak hastaya verilir. yüksek miktardaki immünoglobülin, sendromu destekleyecek zararlı antikorların etkisini elimine eder. bunlar bağışıklık sisteminizin vücudunuza saldırısını azaltmak amacıyla kullanılır ve bu yöntemler hastanın yapay solunum cihazlarına bağlanmasının önüne geçebilir.
alıntı