yüzyıllardır savaşların nedeni dinler hatta şl savaşlarda dinden dolayı çıkmıştır kimisi güneşi kıskanıp diğer devlete savaş açmıştır kimisi kudüsü peki ya size soruyorum herhangi bir dinin dünya barışına bir katkısı oldumu?
nasıl bir araştırma yapmış olabilirsiniz ki bu değeri bulabilirsiniz? "yüzde on beş" nedir? 20 br. giriş 30 br. gelişme 50 br. sonuç tepkimeye sokup analiz mi ettiniz? ne araştırma yaptınız da bunu söyleyebiliyorsunuz merak ettim açıkcası.
dinler savaşlara çözüm bulmak için var . sorun her zaman insanlardır. insan irade sahibidir, savaşmakta elinde barışta. bu insanın elinde olan bir şey. eğer insan savaşı seçmişse kendi iç dünyasının problemidir. yoksa dinler kılıç çekip kimseye saldırmamış. dinler olmasada savaş ve barış insanın doğasında var.
islam dini barış dinidir. gerçekten kuranı anlayarak doğru güvenilir bir çeviriyle okuyan insan eğer içinde azıcık temiz bir inanç, saf bir duygu varsa kalbi yumuşar ve anlar. savaşları çıkaranlar insan düşmanlarıdır, gerçekten kandan beslenen yaratıklardır. bide insanlar gerçekten akıldan, düşünmeden yoksundur. o yüzden suç dinde değil insandadır.
evet bir zamanlar dinler vardı ama yoldan çıkmadan önce diğer dinleri inkar etmek saygısızlık olur ama sadece bu zamana kadar kalan tek bir din vardır islam din neden mi var insan içinde bir yerlerde boşluk hisseder doldurulması lazımdır sevgi huzur mutluluk inanç mantık ibadet yaratıcıya itaatkar olmak o boşluğu sadece din doldurabilir
doğruyu öğretmek , doğru yoldan ayrılmamak için var bu islama göre böyle diğer dinler niye var onlarda iyiyi doğruyu güzel ahlakı öğretmek için vardıııı fakat onların insanlarının egoları inançlarını köreltti kendi doğruları dinleri oldu aslı başka fotokobisi başka bir din oldu
ben de çok düşünürüm bunu. dinler temelde, insan topluluklarını belli normlarda toplamak için var diyebiliriz. din olmasa insanlar başı boş, işine geldiği gibi yaşar. yani insani arzularla. dünya savaşlarında dinin olumsuz etkilerinden bahsedersek, tüm dinler barışı destekler. ama insanlar dinini uygulamaz. sorunlar dinde değil, insanlarda.
tıpkı şimdi olduğu gibi, o zamanda yaşam şartları zordu.. hayatta kalmak, yaşamı devam ettirmek büyük bir çaba gerektiriyordu.. fakat tabi aralarında zeki olanlarda vardı.. hiç çalışmadan, başkalarının hizmet ettiği bir hayat düşündüler.. nasıl yaparız derken, insanların korkması gereken birşey olması gerektiğini biliyorlardı. çünkü insanlar korktukları şeyden ya kaçarlar yada ona boyun eğerler.. onlarda düşündü ve insanları büyük bir yaratıcının olduğuna bu dünyada nasıl yaşanması gerektiğine dair şeyler söylediler.. din kavramını getirdiler yani.. inanan insanlar oldu.. bunlar diğerlerine anlattı ve böylece işler büyüdü..
din toplumun anayasasidir. kurallari, olurlari, olmazlari, ceza ve ödül sistemi vardir. toplumu duzene sokar. birlik ve dirlik saglar. herkesin kendi zeka ve anlayis biçimine, geliştirdiği ideolojiye gore yasamasi toplumda bozgunculuğa, catismaya, yozlaşma ve kaosa sebep olur. din toparlar. din yol gosterir. tek hak din de ıslamdir. allah buyurur: "bu dini kemale erdirdim ve size din olarak ıslami sectim.-- " amenna ve saddakna.
isa gibi aydınlanmış yaşamlar sadece çevresindeki insanlara nasıl saf, temiz kalpli ve iyi olunacağını öğrettiler. dinler ise bu kişilerin öğretilerini duymuş kişiler tarafından başta iyi niyetlerle kurulmuş fakat sonradan politik güç ve benzeri nefsî dürtüler gölgesinde şeytani bir hal almıştır.
insanlar bazı öğretileri çıkarlarına uydurmaya çalışırsa savaş dediğimiz şeyin kokunu dine dayandiririz. benim sorum gayet açık. mesela islamiyet için soruyorum. nerde savaşın der.
gaza yapın demez. allah in adını yayın der. sen bu devirde onu bilimle yaymaya çalışırsın. fizikle kimyayla yaymaya çalışırsın. ama gider bu gazayi başka türlü anlamak isteyen kötü niyetli biri insanlara zarar verir. sizinle savaşanlar savaşın der. fakat haksiz yere saldırmayında der sonunda.
insanlığın başlangıcından beri varolan birşeydir din algısı.insan kendinden daha yüce,gördüğü herşeyi yaratan ve kainata hükmeden bir varlığa inanma ihtiyacı hisseder.kimi insanlar bu ihtiyaç olmadan da yaşamını sürdürebilir.kişinin kendisine kalmış ve kimse tarafından yargılanmaması gerekn bir durumdur.tabi sonralarda kötü kişilikler dinleri insanları bölüp yönetmek için kullanılan bir oyuncağa çevirmiştir.
sorun her zaman insanlardır.
insan irade sahibidir, savaşmakta elinde barışta.
bu insanın elinde olan bir şey.
eğer insan savaşı seçmişse kendi iç dünyasının problemidir.
yoksa dinler kılıç çekip kimseye saldırmamış.
dinler olmasada savaş ve barış insanın doğasında var.
hangi dine mensup isen o dine yoğunlaş.
ayrıca bu imtihan dünyasında bunları kurcalamak iyi değil...
dinlerin ilahi kaynaklı olduğunu kabul eden kişi ile, beşeri kaynaklı olduğunu kabul eden kişinin cevapları farklı olacaktır.
önemli olan din i ne şekilde kabul ederse etsin, bu sonuca hangi argümanlarla ulaştığı ......
sorunun cevabından daha önemli bu. hatta o cevabı da kapsıyor zaten...
görünen sorunla değil, sorunun kaynağı ile ilgilenmek asıl çözümü getirir.
çünkü gerçek din bu değil.
sorun dinde değil insanlarda.
din mükemmel.
sevgi pıtırcığı moduna geçilmiş bakıyorum.