evet her kalori aynı değil malesef. yağlardan, proteinlerden, karbonhidratlardan gelen enerji farklı tepkilerle karşılașıyor vücutta.
besinler farklı yapı taşlarından oluşur ve sindirildiklerinde bu yapı taşları açıkça ortaya çıkar. burada ana konu farklı yapı taşlarının farklı şekilde metabolize olması ve kullanılması. 🙄
örnek olarak aslında sık incelenen glikoz ve fruktoza bakalım. ikisinin tür olarak sınıflandırması şeker ve gerçekten neredeyse aynı tada sahipler.
peki vücudunuz gerçekten aynı tada sahip iki şekere farklı tepki verebilir mi?
cevabım evet!
araştırma 1:
araştırma 12 kadın (19-33 yaş arası, sağlıklı, obez olmayan) ile yapılıyor. çalışmada glikoz ve fruktoz tüketen bireylerin açlık hormonu olarak adlandırılan “ghrelin hormonu” düzeyleri ile beraber açlıkları test ediliyor.
iki gün boyunca test edilen kadınların yarısına dengeli bir diyette (alınan kalorinin %55 karbonhidrat, %30 yağ, ve %15’i protein olacak şekilde) fruktoz ağırlıklı karbonhidratlar verilirken diğer yarısına glikoz ağırlıklı karbonhidratlar veriliyor. (verilen karbonhidratlar aynı miktarda kalori içeriyor.) araştırma sonucunda, glikoz yoğunluklu karbonhidrat alan bireylerin fruktoz yoğunluklu karbonhidrat alan bireylere göre,
daha az ghrelin salgıladığı,
daha fazla leptin salgıladığı,
daha az trigliserit artışı olduğu,
görülmüş.
yani fruktoz alan bireylerin glikoz alan bireylere göre daha hızlı acıktığı ve daha az tok hissettiği görülüyor. bunun yanında fruktoz yoğunluklu beslenen bireylerin kan yağlarındaki olumsuz değişim daha ciddi ve fazla.
bunun yanından araştırma ile gösterilmesede daha fazla leptin daha aç hissetmenize, dolayısı ile daha fazla beslenmenize ve daha çok insülin direncine sahip olmanıza neden olur.
fruktoz şurubu hazır paketli ürünlerde maliyeti düşürmek için sık sık kullanılmaktadır.
şimdi bir paket bisküvi neden hızlı acıktırır, ve fazlaca acur cubur tüketimi nasıl kilo aldırır bunu daha net anlıyoruz değil mi? 🙄